Referensobjekt

Referensprojekt
Crux har byggt över 100 klätterväggar i varierande storlekar i Sverige, Finland, Tyskland och England. Nedan finns endast en bråkdel av dem men du kan i alla fall få lite inspiration. Kontakta oss för mer information och hur vi kan hjälpa dig att genomföra ert projekt.
Klättervägg åt Försvarsmakten
Hösten 2017 installerade vi en klättervägg åt Försvarsmakten som ska användas som utbildningsanordning för den grundläggande klättterutbildningen. Väggen är strax under 450m2 och är till största delen tillverkad av glasfiberarmerad plast med friktionsyta. Mittdelen är något högre, har ca 3.5m överhäng och är tillverkad i plywood.
Designen är specialutformad för att möjliggöra sva- och kaminklättring, multipel firning, stationer för firning och rappellering, inbrytning genom fönster, räddningsövningar samt via-ferrata.
Kryssningsfartyg
Redan år 1999 fick Crux förtroendet att bygga klätterväggen på kryssningsfartyget Voyager of the Seas. Med sina 142 000 dödviktston och en längd på 311 meter var hon då världens största kryssningsfartyg. Utrustad med all tänkbar lyx som konstfrusen isbana, gym, teater, basketplan, putting green och en 100m2 stor klättervägg. Sedan 1999 har vi byggt inte mindre än 14 klätterväggar åt Royal Caribbean Cruise Lines. (RCCL).
Ytterligare ett stort rederi anlitar oss för att bygga klätterväggar på sina kryssningsfartyg. Det är det miamibaserade Norwegian Cruise Line (NCL) som vi bygger åt. De anordnar kryssningar i bl.a. karibien och Hawaii. Klätterväggarna är ungefär 10m höga och byggda i glasfiberförstärkta polyesterskivor: All underkonstruktion är tillverkad i aluminium och rostfritt stål.
Firningsplattform och klättervägg på Karlberg, Stockholm
Senvåren 2006 byggde Crux bl. a. En klättervägg på Karlberg i Stockholm. Väggen används förutom klättring även för utbildning i firning och fastrope-firning och är därför försedd med en plattform, dryga 6m upp, med flertalet firningsankare samt en utstickande balk i nockhöjd, ca 9m, för fastrope. Klätterväggen är motivmålad med Karlbergs vapen.
Idrottshall i Hässelby, Stockholm
Mer som ute fast inne med insteg på klippa. Klättringen startar på en klippa och fortsätter upp på väggen där man möts av utmanande brant klättring med överhäng och tak.
Önnestad
Basklättervägg, Crux 36. Bredd 3.6m, Höjd 7m.
Basklättervägg 36 är en av våra populäraste väggar, den passar utmärkt i skolor och mindre idrottshallar. Väggen erbjuder varierad klättring med en vertikal del samt ett överhäng och ett tak. Just för att det är en av våra basmodeller kan vi erbjuda den till ett mycket förmånligt pris.
Combihallen i Skellefteå
1992 byggde vi Sveriges då pampigaste klättervägg i Skellefteå. En 14m hög strukturvägg. Samma år hölls SM i klättring på väggen.
Hälsans hus i Luleå
Här finns en hel hall för klättring och äventyr. Takhöjden är 12m och klätterväggen hänger över som mest 3,5m Över 200m2 klätteryta.
Som pricken över i byggde vi även här Sveriges första inomhusäventyrsbana.
Idre fjäll
Detta är inte bara en fantastisk skidanläggning, även på sommaren är det full aktivitet här. Sommaren 2003 byggde Crux en mäktig klättervägg på sporthallens ena gavel. Klätterväggen är 12m hög, byggd i 3-D strukturmaterial. Man har en magnifik utsikt över fjällvärlden när man klättrar.
Gymnastik- och Idrottshögskolan (GIH) i Stockholm
En klättervägg med stor variation. Här finns vertikala sektioner varvat med överhäng i olika lutningar samt ett tak. För att göra väggen ännu mer användbar finns även en justerbar jamspricka och en plattform där man kan öva kamraträddning och göra en standplats.
Husby squashhall
Ett exempel på hur man kan konvertera en squashhall till ett boulderrum. I det här projektet använde vi både böjda och raka strukturskivor till sidoväggarna och på kortväggen byggde vi ett valv av plywood. Som pricken över i, motivlackades hela väggen. Vi har även byggt liknande i Sandviken och Jönköping.
Sävja kulturcenter i Uppsala
I samband med ombyggnationen av kulturcentrum i Sävja byggde vi en klättervägg (boulder) som placerades längs med byggnadens utsida. Detta innebär att klättringen alltid är tillgänglig för kommunens ungdomar (och vuxna såklart). Väggen är byggd i glasfiberförstärkta 3-D skivor på en galvaniserad stålstomme vilket betyder att den är en långvarig investering.
Tiundaskolan
Under våren 2018 byggdes hela skolgården om på Tiundaskolan i Uppsala. Vårt bidrag var att snygga till två betongväggar till kreativa klätterväggar. Det enda som krävdes var roliga grepp och mjukt underlag.