Nyheter

 • Branschnyheter

  Under veckan har vi varit i Düsseldorf på Europas största mässa för fallskydd och personlig skyddsutrustning. En kort sammanfattning är att våra tillverkare ligger i absolut framkant och erbjuder riktigt bra produkter.

  Vi startade veckan hos Industrikletterer Bonn där Edelrid visade upp sina nyheter och bjöd på praktisk hantering i rolig miljö.
  Crux träning
  En smart nyhet är att alla Edelrids slingor, enskilda som integrerade i selar, kommer innehålla invävda röda trådar vilket underlättar kontroll och besiktning avsevärt. Syns de röda trådarna ska produkten kasseras, enkelt!
  Edelrid smart PPE
  Edelrid visade också upp väldigt lätta och smarta stegjärn (träd- och stolpskor) som heter Edelrid Talon. De kommer inte att släppas ut på den europeiska marknaden förrän senvåren 2018 men eftersom de redan släppts i USA så kan man få reda på mer info här.

  Talon stegjärn

  Curt monterar Talon trädklättringsjärn

  Edelrids kanske mest efterlängtade produkt är en enklare fallskyddssele som kan komma att bli det självklara valet för elektriker, byggare, ställningsbyggare m. fl. Den heter Flex Lite och ser ut så här och släpps sommaren 2018.

  I övrigt märks en tydlig trend av olika taksäkerhetslösningar med vajrar och fallskyddsskenor. I Sverige har vi tydliga regler om att man ska vara insäkrad vid all form av förflyttning på tak (det finns särskilda undantag för platta tak med sarg) men nu börjar detta även bli en naturlig del i flertalet länder.

  Här visas en unik vajerlösning från IKAR där ”vajern” är syntetisk. Fördelarna är flera, ingen korrosion, ingen elektrisk ledning, livstidsgaranti mm.

  En annan tydlig trend är att flertalet tillverkare numera även låter sin utrustning certifieras gentemot den amerikanska standarden, ANSI. Beroende på produktkategori kan det innebära förändringar i befintliga produkter. Se på bilen ovan med fallskyddsselen Flex Lite till exempel. För att en fallskyddssele ska kunna godkännas enligt ANSI måste den bl.a. ha öglor (eller motsvarande) där man kan fästa sitt hajkrokspar med falldämpare för att undvika risker med att de sitter direkt i selen. På Edelrid Flex Lite kan ni se att de röda looparna på bröstet uppfyller detta krav. De sitter fast med kardborrband och släpper vid en belastning på 15kg.

  För er som kanske inte hängde med i resonemanget så står det oftast så här i falldämparlinornas manual.
  ”Fäst falldämparen i fallskyddsselens A-punkt. Vid användning av dubbla falldämparlinor får aldrig en av linorna vara kopplad till selen. Koppla till falldämparens ring eller till en ev. avsedd svag punkt på selen.”

  Edelrids Shockstop Giant har en annan smart lösning på ”problemet”. Klicka på länken för att förstå hur den fungerar.

  Det kommer bli en spännande tid de närmsta åren då PPE-direktiven och de olika standarderna är under en stor förändring. Just nu vill jag inte sia om hur det kommer bli men lovar att hålla dig uppdaterad. Ring om du har några funderingar på vilken fallskyddsutrustning eller fallskyddsutbildning som är mest lämplig för din verksamhet.

  Björn Holmstedt
  0735-440376

   

 • Är du vår nya instruktör?

  Nu söker vi en ny instruktör till vår utbildningsverksamhet. Mer info finns här. Vi ser fram emot din ansökan innan den 23 juni. Välkommen i gänget!

  Läs mer »
 • Semesterstängt 2023

  Vår ambition är att ge full service hela sommaren. Vår butik är dock stängd v.28-31, (10 juli – 4 augusti) men vi svarar så snabbt vi kan på mail och telefonsamtal. Kontakt: 073-544 03 76 eller bjorn.holmstedt@crux.se...

  Läs mer »
 • Åtgärder på grund av COVID-19

  Information kring våra vidtagna åtgärder på grund av COVID-19 Vi värnar om våra kunders och personals säkerhet – en devis som fått en annorlunda betydelse nu under dessa särskilda tider. Vår ambition är att fortsätta leverera utbildn...

  Läs mer »
 • Världsunik nyhet

  Vi har under en lång tid levererat gasmätare till våra kunder som arbetar i slutna utrymmen. För något år sedan övergick vi till Blackline Safety som levererar en supersmart uppkopplad mätare som ökar säkerheten för de som utför ensamarbeten samt de ...

  Läs mer »
 • Mörkare tider

  I dessa mörka tider kan en bra pannlampa förenkla din vardag avsevärt. Vi har glädjen att meddela att vi nyss startat ett samarbete med svenska Silva och säljer deras lampor på den svenska marknaden. Silva har ett långt förflutet inom frilufts- och ä...

  Läs mer »
 • Shockstop Giant Twister Triple

  Nu lanserar vi ett nytt hajkrokspar med falldämpare från tyska Edelrid. Den har ett patenterat system som kallas ”fail-safe”. Det vill säga att den fungerar även om den används på fel sätt. Läs mer här.

  Läs mer »
 • Ny smart gasmätare

  Nu har äntligen den nya smarta tekniken integrerats i de personliga gasmätarna. Tidigare varnade gasmätaren användaren att luftens kvalitet var ogynnsam. Om användaren fick i sig farlig gas så hittades personen när man började leta efter honom. Denna...

  Läs mer »
 • Förstärkt rep för användning i tuff miljö

  Edelrids nya rep INTERSTATIC PROTECT är det första statiska repet med integrerat ”cut resistance”. Detta möjliggörs genom att aramidfibrer med hög hållfasthet integreras i repmanteln under flätningsprocessen, vilket ökar snittmotståndet f...

  Läs mer »
 • Är du vår nya medarbetare?

  Nu söker vi en ny medarbetare. Se mer infomation och sök här

  Läs mer »
 • Semestertider 2019

  Vår ambition är att ge full service hela sommaren förutom v.30-31 då vi har stängt (22 juli till 4 augusti): Mellan den 8 och 19 juli 2019 har vi begränsade öppettider: Måndag till fredag mellan 09.0...

  Läs mer »